Bonfire Night

Vandaag is het Bonfire Night, maar de festiviteiten hier gingen gisteren al door. Dus, samen met wat andere internationals naar het park gegaan en het vuurwerk en het vuur gaan bekijken. Eigenlijk vond ik het een beetje teleurstellend. Ok, het vuur was vrij groot, maar ik heb al veel betere vuurwerkafschietingen gezien. Al was het natuurlijk wel gezellig, met een paar duizend mensen naar het vuurwerk gaan kijken.

Fire

Fire and fireworks

Fireworks

Wat is Bonfire Night eigenlijk? Klik op ‘(more…)’ voor meer informatie over de avond en de man die voor de aanleiding zorgde, Guy Fawkes.

"He’s a hero"

 

Toen Guy Fawkes in 1605 een aanslag pleegde op het parlement, had hij nooit kunnen vermoeden dat hij een sterrenstatus zou krijgen. “Guy Fawkes’ Night”, een feestelijke dag voor menig Engelsman.

 

Guy Fawkes was een frisse kerel die in de 17e eeuw het geweldige idee had om een aanslag te plegen op het Engelse parlement. Hij wilde het opblazen. Zijn plan werd echter verijdeld, maar veel Engelsen herdenken Fawkes’ mislukte stunt met een nacht die naar hem genoemd wordt. Op “Bonfire Night” (5 november) maken de Engelsen een groot vreugdevuur (hence the name) ter ere van Guy Fawkes.

 

“Guy Fawkes’ Night” – de informele benaming – is geen officieel erkende feestdag zoals Kerstmis of Boxing Day, maar het is wel een extreem populaire viering. Fawkes’ populariteit taande nooit.

 

De Engelse kinderen maken ook een “stuffed Guy”, een pop naar zijn evenbeeld. Ze vullen oude linnen en kleren met kranten in een kinderwagen. De kinderen wandelen door hun dorp en vragen voorbijgangers een penny, “a penny for the Guy”. ‘s Avonds worden alle Guy-poppen van het dorp op het gezamenlijke vreugdevuur geworpen.

 

Is het niet vreemd dat een hele dag wordt gewijd aan iemand die als staatsgevaarlijk werd beschouwd? Rosie, lector aan de "Antwerp British School", glimlacht minzaam en zegt: "For us, he’s a hero."

 

© Julian De Backer

One Response to “Bonfire Night”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.