Futbol

Dat David Beckham tegenwoordig zijn kicksen showt op de Amerikaanse velden, kan je enkel ontgaan zijn als je het voorbije half jaar in een grot op de maan hebt gewoond. Het feit dat hij nu daar zijn voorzetten trapt, klinkt de Amerikaanse reclamejongens als muziek in de oren. In de jaren ’70 en ’80 maakten George Best, Téofilo Cubillas, Bobby Moore, Gerd Müller, Graeme Souness, Eusébio, Hugo Sánchez, Robbie Rensenbrink, Sam Allardyce, Ruud KrolGeoff Hurst, Pele, Gordon BanksDick Advocaat, Trevor FrancisBruce Grobbelaar, Peter Beardsley, Franz Beckenbauer, Nobby Stiles, Johan Cruijff en zelfs de onvolprezen Swa Van der Elst al de grote oversteek om de North American Soccer League naar hogere sferen te tillen. Sadly, to no avail. Amerika was niet klaar voor soccer en in 1985 hield de NASL op te bestaan.

Als het bovenstaande verzameling van sterren niet lukt, waarom zou Becks het dan wel kunnen? Wel, ik zeg helemaal niet dat het hem zal lukken, maar de wederhelft van Posh Spice is meer dan een voetballer. Hij introduceert star and celebrity-appeal in een liga waar vooral brave All American college guys de dienst uitmaken. Dat is wat de Amerikanen willen, mensen die hun sport overstijgen, en als er nu één voetballer in die categorie zit …

Bon, de hele bovenstaande zever is eigenlijk maar de inleiding op het echte onderwerp van dit berichtje. De reclamejongens zien natuurlijk hun kans schoon om het profiel van voetbal te verhogen en komen af met iets originelere campagnes dan gewoon de geblondeerde kop van Dave op een poster zetten. Persoonlijk ben ik wel ‘fan’ van de reeks Futbol meets Football, waarin Reggie Bush en David Beckham elkanders sport leren.

Yep, het is reclame voor Adidas, maar toch, ik vind het goed ineengestoken. Het is natuurlijk allemaal geregisseerd en gemonteerd in korte clipjes, maar ik heb de indruk dat beide heren oprecht nieuwe dingen geleerd hebben over elkanders sport en – zeker in het geval van Bush – meer respect voor elkaar hebben. Als er één manier is om Amerikanen te overtuigen dat die soccerplayers geen sissies zijn, dan is het wel door te tonen dat die in hun favoriete sport ook best meekunnen.

Mijn favoriet filmpje is in ieder geval het clipje waar Beckham de wetten van de fysica tart en een punt trapt op de zachte kant van de football, maar de bal wel even ver doet vliegen als bij een echte punt. What’s your fav?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + seven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.