Examens

Zoals ik hier al wel eens ergens vertelde, hebben we elke week een examen. Iedere week krijgen we een dossier van ergens tussen de 30 en 50 bladzijden en daar volgt dan een test van tien vragen over. Gisteren de eerste vijf testen teruggekregen met de puntjes daarop. Respectievelijk 8,8 – 7,6 – 5,9 – 7,7 – 6,9 in de volgorde van hieronder.

Mij bezoekende sportfreaks, leef je uit met de komende vijftig vragen. Tegen volgende week ofzo zal ik de antwoorden er wel bijzetten, er zitten best wat potentiële quizvragen bij.

Olympische Spelen

1. Benoem en beschrijf de drie Olympische symbolen.
    De Olympische vlag met de vijf ringen: blauw, rood, groen, zwart, geel. Een voor elk continent.
    De Olympische vlam. Sinds Berlijn 1936 wordt de vlam vanuit Athene de hele wereld overgebracht naar de gaststad, waar ze de hele Spelen zal branden.
    Het Olympisch motto: "citius, altius, fortis"

2. We zullen de spelen van Berlijn 1936 voor altijd onthouden voor de formidabele prestaties van de Amerikaanse atleet Jesse Owens. Wat presteerde Owens precies en welke landgenoot herhaalde die prestatie tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984?
    Hij won vier gouden medailles, de 100 meter, 200 meter, 4 x 100 meter en het verspringen. Carl Lewis herhaalde dat huzarenstukje in 1984.

3. In februari 2007 publiceerde een voormalige Amerikaanse atleet zijn autobiografie ‘Silent Gesture’. Op de cover staan twee mannen die hun gebalde vuist naar de hemel richtenm terwijl we een zwarte handschoen dragen. Wie zijn de twee atleten op die foto en wat symboliseerde hun actie?
    John Carlos en Tommie Smith voerden het ‘Black Power’-saluut uit.

4. Er zijn geruchten dat Arthur Conan Doyle, de schrijver van Sherlock Holmes, een van de mensen was die een doodvermoeide atleet over de finish hielp in de marathon tijdens de Olympische Spelen in Londen 1908. Wie was de atleet en wat is zijn droeve verhaal?
    Dorando Pietri stuikte 100 meter voor de finish in elkaar. Hij eindigde dankzij de hulp wel als eerste, maar werd later gediskwalificeerd.

5. Er is maar één vrouw in de geschiedenis die zes gouden medailles won op dezelfde Olympische Spelen. Wie was zij en wanneer zorgde ze voor dit record?
    In Seoul 1988 won de (Oost-)Duitse zwemster Kristin Otto haar zes gouden medailles.

6. De organisators van de twintigste Olympische Spelen in München 1972 probeerden de slechte herinneringen aan de Olympiade in Berlijn 1936 uit te wissen. Waarom zou het een tragisch evenement worden dat niemand ooit zal vergeten?
    Palestijnse fundamentalisten van de Zwarte september-beweging gijzelden negen Israëlische atleten, die ze zouden vrijlaten als Israël zo’n 200 Palestijnen uit de gevangenis zou vrijlaten. Tijdens de poging van de politie om gegijzelden te bevrijden, stierven uiteindelijk 18 mensen.

7. Kostas Kenteris en Ekatarina Thanou werden geen moderne Olympische helden toen de Spelen terugkeerden naar hun geboorteplaats uit de Oudheid en stad van hun hergeboore. Leg uit waarom.
    Ze geraakten ‘zogezegd’ betrokken in een verkeersongeval, waren daarna een tijdje onvindbaar en weigerden dan een dopingtest te ondergaan. Uiteindelijk trokken ze zich ‘vrijwillig’ terug uit competitie in Athene 2004.

8. Toen Leonid Brezhev op 19 juli 1980 de Spelen van Moskou open verklaarde was de politieke situatie licht ontvlambaar.  Wat gebeurde er op dat moment in de wereld en wat waren de gevolgen voor de Olympische Spelen?
    In totaal zo’n 60 landen – waaronder de USA, China en Duitsland – boycotten deze Olympische Spelen als gevolg van de Koude Oorlog en de invasie van Afghanistan.

9. Ze was de koningin van Sydney 2000, maar viel van haar troon na een emotionele bekentenis in 2007. Wie was ze, wat presteerde ze en waarom beëindigde ze haar carrière in 2007?
    Marion Jones won drie gouden medailles (100 meter, 200 meter en 4 x 400 meter) en twee bronzen (verspringen en 4 x 100 meter) in Sydney 2000. In 2007 gaf ze toe dat ze op dat moment doping gebruikte en ging met onmiddellijke ingang op pensioen. Op 11 januari 2008 werd ze door de rechtbank nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden omdat ze in het verleden meineed pleegde bij getuigenissen over dopinggebruik.

10. Noem de steden waar de Olympische Spelen meer dan één keer plaatsvonden. Bij welke van die steden was oprichter Pierre de Coubertin voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.
    Londen, Parijs, Los Angeles en Athene.
    Pierre de Coubertin was voorzitter van het IOC bij Athene 1896, Parijs 1900, Londen 1908 en Parijs 1924.

Atletiek

1. In 1912 feliciteerde koning Gustav V van Zweden decatleet Jim Thorpe met de woorden "U bent de beste atleet ter wereld." Hoe ziet het tweedaagse programma eruit voor de koningen der atletiek en wie is de huidige wereldrecordhouder?
    Eerste dag: 100 meter, verspringen, kogelstoten, hoogspringen en 400 meter. Tweede dag: 110 meter horden, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en 1500 meter. De Tsjech Roman Sebrle is de huidige wereldrecordhouder.

2. 1952 en 1972 waren belangrijke jaren voor de ontwikkeling van het kogelstoten want in beide jaren werd een nieuwe techniek uitgevonden die voor betere resultaten zorgde. Hoe heten die twee technieken en wat zijn de verschillen tussen de twee?
    (Parry) O’Brien-techniek: je begint met je rug naar het werpveld, je hopt op één voet en gebruikt een snelle halve draai voor extra kracht.
    (Aleksandr) Baryshnikov-techniek: je begint ook met je rug naar het werpveld, maar in plaats van een hop, maak je anderhalve draai en gebruik je de rotatie om extra kracht te ontwikkelen bij de stoot

3. Ze was de enige die een wereldrecord brak in Athene 2004 en is daardoor $500.000 rijker. Wie is we en in welk nummer specialiseert ze zich?
    Yelena Isinbayeva in het polsstokhoogspringen.

4. Ook al zijn middellangeafstandslopers vaak ook goede langeafstandslopers, het is nog maar twee keer gebeurd dat de 1500m en de 5000m door dezelfde atleet zijn gewonnen op de Olympische Spelen. Wie waren dat en wanneer deden ze het?
    Paavo Nurmi in 1924 en Hicham El Guerrouj in 2004.

5. In de fase van maximumversnelling (tussen 60 en 90 meter) overbruggen 100 meter-sprinters een afstand van 20 tot 30 meter aan hun hoogste snelheid. Wat is de maximumsnelheid die de beste sprinters momenteel halen (mannen en vrouwen)?
    De mannen halen 43,2 km/h, de vrouwen 39,6 km/h.

6. Nadat hij twee keer niet kon deelnemen aan de Olympische Spelen door een boycot van zijn vaderland, won hij in 1992 eindelijk Olympisch goud. Wie is hij en over welke hoogte sprong hij on een wereldrecord te zetten dat tot hiertoe nog steeds niet verbroken is?
    Javier Sotomayor sprong over 2,45 meter.

7. Toen de marathon voor de eerste keer gelopen werd op de Olympische Spelen van Athene in 1896, was het een race van 40 kilometer. Dat was een herdenking van de legende van de soldaat Pheidippides die van het slagveld bij Marathon naar Athene liep om het nieuws te brengen van een Griekse overwinning op de Perzen. Pas in Londen 1908 werd de afstand van 42,195 km geïntroduceerd, die nog nu gelopen wordt. Wat is de oorsprong van dit ongewone nummer?
    De afstand tussen White City Stadium en Windsor Castle in Londen.

8. Uit welke disciplines bestaat de heptathlon?
    100 meter horden, 200 meter, 800 meter, hoogspringen, verspringen, kogelstoten en speerwerpen.

9. De Tsjechische locomotief Emil Zatopek behaalde een historische drievoudige overwinning op de Spelen van 1952 in Helsinki. In welke disciplines?
    5000 meter, 10000 meter en marathon.

10. Er zijn maar twee mannelijke atleten die momenteel in het bezit zijn van twee wereldrecords op Olympische nummers in de atletiek. Wie zijn dat en in welke onderdelen?
    Kenenisa Bekele (5000 meter en 10000 meter) en Michael Johnson (200 meter en 400 meter)

Gymnastiek

1. Noem de zes competitieve disciplines van de Fédération Internationale de Gymnastique.
    MAG: Men’s artistic gymnastics
    WAG: Women’s artistic gymnastics
    RG: rhythmic gymnastics
    ACRO: acrobatic sports
    AERO: aerobic sports
    TRA: trampolining

2. Sinds wanneer strijden de vrouwen als individuën in het uit vier onderdelen bestaande programma in artistieke gymnastiek en wat zijn die onderdelen?
    Sinds 1952. Vloer, sprong, brug met ongelijke leggers en evenwichtsbalk.

3. Wat zijn de basisverschillen tussen het competitieformat van artistieke gymnastiek in de Olympische Spelen en de Wereldkampioenschappen?
    Het format is hetzelfde, enkel fungeren de Wereldkampioenschappen in het jaar voor de Olympische Spelen als kwalificatietornooi voor die Spelen.

4. Wie is de meest succesvolle Olympische atleet in de geschiedenis, als je kijkt naar het totale aantal medailles en uit hoeveel medailles bestaat die indrukwekkende collectie?
    Laryssa Latynina. 18 medailles in totaal, 9 gouden, 5 zilveren en 4 bronzen.

5. Wie is de beste mannelijke turner als je kijkt naar het aantal Olympische gouden medailles in individuele nummers en hoeveel keer was hij Olympisch kampioen?
    Boris Shakhlin won zes gouden medailles in individuele nummers.

6. Noem de vijf onderdelen in ritmische gymnastiek.
    Bal, knotsen, hoepel, touw en lint.

7. Beschrijf de samenstelling en de bevoegdheden van de jury in zowel artistieke als ritmische gymnastiek.
    Artistiek: 8 juryleden: 2 in jury A die de startwaarde bepalen, 6 in jury B die beslissen hoeveel er van die startwaarde gaat, waarbij de hoogste en laagste score geschrapt worden en het gemiddelde van de andere vier het uiteindelijke punt bepaalt.
    Ritmisch: 12 juryleden: 4 om de moeilijkheidsgraad te bepalen, 4 voor de uitvoering en 4 voor het artistieke gehalte.

8. Twee van de beste ritmische turnsters in de geschiedenis delen niet enkel dezelfde naam en nationaliteit (Bulgaars). Wat hebben de landgenotes nog gemeen?
    Ze delen het record voor de meeste individuele all-around ritmische gymnastiek wereldtitels, namelijk drie.

9. Uit welke drie disciplines bestaat het onderdeel trampoline?
    Trampoline, tumbling en dubbele minitramp.

10. Wanneer maakte trampoline zijn Olympisch debuut?
    In Sydney 2000.

Olympische Winterspelen

1. Wie is de meest succesvolle Olympische winteratleet aller tijden en hoeveel Olympische gouden medailles won hij in zijn carrière?
    Bjorn Daehlie won 8 gouden medailles, waarvan 6 individuele.

2. Het duurde 70 jaar tot het leeftijdsrecord voor jongste Olympische winterkampioen werd gebroken in 1998 door de Amerikaanse kunstschaatster Tara Lapinski. Wie was de vorige recordhouder en wat was de andere uitzonderlijke prestatie van deze atleet, buiten de jongste goudenmedaillewinnaar zijn?
    Sonja Henie won goud in drie opeenvolgende Olympische Spelen en tien wereldtitels.

3. Wat was de kortste periode tussen twee edities van de Olympische Winterspelen en wanneer gebeurde dat?
    Twee jaar, tussen 1992 en 1994.

4. In 2004 verscheen de film ‘Miracle’, die een sportgebeurtenis uit de jaren tachtig behandelt die vaak omschreven werd met politieke metaforen referend aan de Koude Oorlog. Welk onverwacht resultaat was de inspiratie van deze film?
    In het ijshockeytornooi versloeg de USA onverwacht de USSR in 1980.

5. De Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary waren een belangrijk moment in de geschiedenis van het Alpijns skiën omdat twee disciplines werden toegevoegd aan het uit vijf evenementen bestaande programma (mannen en vrouwen) dat nog steeds bestaat vandaag. Wat zijn die discplines?
    De combiné en de Super G.

6. In Turijn 2006 schreven een 24-jarige skiester en een 34-jarige skiër geschiedenis omdat ze de enige skiërs waren die vier gouden medailles hadden gewonnen. Wie zijn deze atleten, die allebei op pensioen gingen na deze Spelen?
    De Kroatische Janica Kostelic en de Noor Kjetil Andre Aamodt.

7. Australië heeft nog niet veel medailles gewonnen op de Olympische Winterspelen (drie gouden en drie bronzen), maar aan één gouden medaille – die van shorttracker Steven Bradbury in Salt Lake City 2002 – hangt een opmerkelijk verhaal vast. Wat is zijn verhaal?
    Hij was verre van favoriet en had zowel in de kwart- als halve finale geluk om door te gaan naar de finale. In die finale had hij al een achterstand van een halve ronde toen de vier andere schaatsers vielen. Op dat moment moest hij nog enkel overeind blijven en over de finish schaatsen om het goud te winnen.

8. Wie kreeg uiteindelijk toch een gouden medaille in Salt Lake City 2002 en waarom?
    Het Canadese koppel Jamie Salé en David Pelletier eindigde oorspronkelijk als tweede, maar alle waarnemers waren het er over eens dat ze beter gereden hadden dan het Russische koppel Elena Berezhnaya en Anton Sikharulidze. Het Franse jurylid Marie-Reine Le Gougne gaf een dag later toe dat ze onder druk gezet werd om voor de Russen te stemmen en haar stem werd ongeldig verklaard, waardoor beide paren een gelijk aantal punten hadden. Enkele dagen later kregen beide koppels een gouden medaille tijdens een speciale ceremonie. Als gevolg van deze controverse is het hele jurysysteem in het kunstschaatsen veranderd.

9. Wanneer werd de Olympische vlam voor het eerst aangestoken op de Olympische Winterspelen?
    In Oslo 1952.

10. Lake Placid 1980 had een lokale held. Wie was hij en met welke indrukwekkende prestatie verscheen hij in de recordboeken na deze Spelen?
    Eric Arthur Heiden won de vijf evenementen in het shorttrack in Lake Placid. Hij was de eerste atleet die vijf gouden medailles haalde op een Olympische Winterspelen.

Wintersporten

1. In Salt Lake City 2002 werd er een nieuwe discipline toegevoegd aan het Olympisch biathlonprogramma: de achtervolging voor mannen en vrouwen. Beschrijf de competitie (afstanden, startvolgorde, bestraffingen).
    12,5 kilometer voor de mannen, 10 kilometer voor de vrouwen. Je start op basis van je resultaat in de sprint (mannen 10 km, vrouwen 7,5 km) en voor elke misser moet je 150 meter extra skiën.

2. Wat is het verschil tussen rodelen en skeleton (positie, snelheid, tijdmeting) en welk van de twee verscheen het eerste op het Olympisch programma?
    Rodelen: op je rug, maximumsnelheid ongeveer 130 km/h, tijd gemeten in duizendsten van seconden en verving skeleton gedurende lange tijd op de Olympics.
    Skeleton: op je buik, maximumsnelheid ongeveer 130 km/h, tijd gemeten in honderdsten van seconden en was als eerste onderdeel van de Olympische Spelen.

3. Welke sprong wordt beschouwd als de moeilijkste in kunstschaatsen en waarom?
    De axel omdat je hem voorwaarts start in plaats van achterwaarts.

4. Wat zijn de grootste verschillen tussen shorttrack en langebaanschaatsen?
    Langebaan heeft een grotere ovaal, ze gebruiken verschillende schaatsen, shorttrackers dragen een helm en shorttrack is in groepjes van vier tot zes waarbij de eerste (twee of drie) doorgaan naar de volgende ronde en de eerste over de eindmeet in de finale de winnaar is, terwijl bij langebaan twee schaatsers tegelijkertijd rijden in aparte banen waarbij degene met de snelste eindtijd de winnaar is.

5. Welke disciplines zijn onderdeel van de Olympische kalender in Alpijns skiën (in volgorde van snelste tot traagste) en hoe vaak vinden de Wereldkampioenschappen plaats in deze sport?
    Afdaling, Super G, Giant slalom, slalom en combiné. Elke twee jaar.

6. In Lillehammer 1994 werd de aerialscompetitie toegevoegd aan het freestyleprogramma. Op welke onderdelen van de sprong geven de juryleden punten?
    Landing, uitvoering en ‘air’.

7. Leg het belang uit van het K-punt in schansspringen.
    Het K-punt is het punt waar je in theorie zou moeten landen. Als je het overschrijft krijg je twee punten (bij een 90 meter schans) of 1,8 punten (bij een 120 meter schans) per meter bij de 60 punten waarmee je start. Overschrijd je het niet, dan worden dezelfde punten afgetrokken van die score.

8. Wat is het verschil tussen de klassieke en freestyle-techniek in langlaufen en welke van de twee wordt gebruikt in biathlon?    Bij de klassieke stijl zitten je ski’s altijd in de sporen, terwijl je bij freestyle skiet hoe je wil. Freestyle is uiteraard sneller. Biathlon is altijd in freestyle.

9. Tijdens welke Olympische Winterspelen stond snowboarden voor het eerst op het programma?
    Nagano 1998.

10. Als reactie op de controverse rond de jury in het kunstschaatsen tijdens de Olympische Winterspelen van 2002 werd er een nieuw Internationaal Jury Systeem (IJS) ontwikkeld. Sinds 2006 volgen alle internationale competities deze regels, die gebaseerd zijn op twee primaire graden van beoordeling. Benoem en beschrijf deze twee niveau’s.
    TES (Total Element Score): elk element wordt apart geïdentificeerd, benoemd, er wordt een startwaarde voor vastgesteld door een technische specialist en al de punten voor die aparte elementen – gegeven op basis van de GOE – worden dan opgeteld voor de uiteindelijke score.
    GOE (Grade Of Execution): een twaalfkoppige jury beoordeelt de kwaliteit en uitvoering van elk element en geeft een geheel getal tussen -3 en +3 als punt. Op basis van de waardetabel in rule 322 wordt dat cijfer omgezet naar een andere waarde. Van de twaalf juryleden kiest een computer er willekeurig negen uit, schrapt de hoogste en laagste score en neemt dan het gemiddelde van de zeven overblijvende cijfers. Die gemiddelde waarde wordt dan opgeteld bij (of afgetrokken van) de startwaarde van dat element.

Olympics

1. Name and describe the three Olympic symbols.
2. The Berlin games 1936 will forever be remembered for the formidable achievements of US athlete Jesse Owens. What exactly did Owens achieve and which US athlete repeated his feat at the Los Angeles Olympics in 1984?
3. In February 2007, a former American athlete published his autobiography called Silence (Silent?) Gesture. Its cover shows two men raising their clenched fists towards the sky, wearing black gloves. Who are the two athletes in that picture and what were they doing at the moment it was taken?
4. There are rumours that Arthur Conan Doyle, creator of Sherlock Holmes, was one of the men helping a desperate athlete at the end of the Olympic marathon in London 1908. Who was the athlete and which was his sad story?
5. There is only one woman in history who won six gold medals at the same Olympic Games. Who was she and when did she produce this record?
6. The organisers of the 20th Olympic Games in Munich 1972 were trying hard to erase people’s bad memories of the controversial Olympiad 1936 in Berlin. Why was it to become a tragic event that will never be forgotten?
7. Kostas Kenteris and Ekatarina Thanou failed to become modern Olympic heroes as the Olympics returned to their ancient birthplace and city of their modern revival. Explain why.
8. As the games of Moscow were declared open by Soviet president Leonid Brezhnev on the 19th of July 1980, the political conditions surrounding the event were difficult. What was happening in the world at the time and what were the consequences for the Olympic Games?
9. She was the queen of Sydney 2000, but threw herself from the thrown with an emotional confession earlier in 2007. Who is she, what did she achieve at the first Olympiad of the 21st century and why did she officially end her career this year?
10. Name the cities that hosted the Olympics more than once. At which of them was founding father Pierre de Coubertin president of the International Olympic Committee?

Athletics

1. In 1912 King Gustav V of Sweden congratulated the decathlete Jim Thorpe with the words "Sir you are the greatest athlete in the world." What does the two day schedule for the kings of athletics looks like and who is the current world record holder?
2. 1952 and 1972 were important years in the development of shot put, as in both years a new technique was invented which would result in improved performances. Name the two techniques and briefly describe the differences between them.
3. She broke the only world record in Athens 2004 and is $500,000 richer after the season. Who is she and what does she specialise in?
4. Even though middle distance runners are usually skilled long distance runners as well, it has only happened twice in history that the 1500m and the 5000m were won by the same person at one Olympic Games. Who were they and when did they achieve this feat?
5. In the phase of maximum velocity (at 60 – 90 m) 100 m-sprinters cover a distance of 20 – 30 m at their highest speed. What is the maximum speed elite sprinters achieve nowadays (male and female)?
6. After he was denied the chance of Olympic competition twice because of his home country’s boycot, he finally won Olympic gold in 1992, one year before jumping 2 cm higher than the men’s volleyball net and 1 cm higher than the football goal. Who is he and what was the height he cleared to establish a world record still not broken until the day of today?
7. When the marathon was run for the first time at the 1896 Athens Olympics, it was a race of 40 km, commemorating the legend of the soldier Pheidippides who ran from a battlefield near Marathon, Greece to Athens, bringing news of a Greek victory over the Persians. It was not before London 1908 that the distance of 42.195 km was introduced and retained afterwards. What is the origin of this odd number?
8. Which are the disciplines contested in a heptathlon?
9. The Czech Locomotive Emil Zatopek achieved a historic triple victory at the 1952 Games in Helsinki. In which disciplines?
10. There are only two male athletes who currently hold two individual world records in Olympic disciplines of track and field. Who are they?

Gymnastics

1. Name the six competitive disciplines of the Fédération Internationale de Gymnastique.
2. Since when do women compete as individuals in the four apparatus programme in artistic gymnastics and which are those apparatus?
3. What are the basic differences between the Olympic Games and the World Championships in artistic gymnastics, concerning the competition format?
4. Who is the most successful Olympian of all times, according to the total number of medals and how many of them constitute this impressive collection?
5. Who is the best male gymnast regarding Olympic gold medals in individual events and how many times was he Olympic champion?
6. Name the five apparatus in rhythmic gymnastics.
7. Describe the jury composition both in artistic and rhythmic gymnastics.
8. Belonging to the best rhythmic gymnasts in history, two Bulgarian athletes share more than their first name. What do the compatriots have in common?
9. What are the three disciplines of trampoline?
10. When did trampolining make its Olympic debut?

Olympic Winter Games

1. Who is the most successful winter Olympian of all times and how many Olympic gold medals has he won throughout his career?
2. It took 70 years until the age record for the youngest winter Olympic champion was broken in 1998 by US figure skater Tara Lapinski. Who was the athlete holding this record until then and what was this athlete’s extraordinary achievement other than being the youngest gold medallist?
3. Which was the shortest break between two editions of the Winter Olympics and when did this happen?
4. In 2004 a movie called ‘Miracle’ remembered a sporting event in the eighties that has often been described with political metaphors referring to the Cold War. Which unexpected result inspired this movie?
5. The 1988 Calgary Olympics were an important moment in the history of Alpine skiing as two disciplines were added to establish the 5-event schedule (both men and women) still effective to this day. Which are these disciplines?
6. In Torino 2006 a female skier of 24 years old and a male skier of 34 made history for being the only Alpine skiers to have won 4 Olympic gold medals. Who are these two athletes, both retiring after these Games?
7. Australia’s medal tally at the Winter Olympics is rather slim (three gold and three bronze medals) but one of the country’s gold medallists – speed skater Steven Bradbury – has a memorable story to tell about the 2002 Salt Lake City Games. What is his story?
8. Who was belatedly awarded a gold medal at the 2002 Salt Lake City Olympics and why?
9. When was the Olympic flame lit for the first time at Winter Games?
10. Lake Placid 1980 had its undoubted local hero. Who was he and which impressive achievement was to be written into the record books after the Games?

Winter sports

1. In Salt Lake City 2002 a new discipline was introduced to the Olympic Biathlon programme, the pursuit for men and women. Describe the competition (distances, starting order, penalty rules)
2. What is the difference between luge and skeleton (position, speed, time measurement) and which of the two appeared first on the Olympic programme?
3. Which jump is considered to be the most difficult in figure skating and why?
4. What are the main differences between long track and short track speed skating?
5. Which disciplines are part of the Olympic calender in Alpine skiing (list from fastest to slowest where possible) and how often do World Championships take place in this sport?
6. In Lillehammer 1994 the aerials competition was added to the freestyle skiing programme. In which categories do the judges evaluate the skiers’ performance?
7. Explain the significance of the K point in ski jumping.
8. What is the difference between the classic and the freestyle technique in cross-country skiing and which of the two is the method of locomotion in biathlon?
9. Which were the first Olympic Games for snowboarding?
10. In response to the judging controversy in figure skating during the 2002 Winter Olympics a new International Judging System (IJS) has been created. Since 2006 all international competitions follow the set of rules that is based on two principal levels of judgment. Name and describe these two levels roughly.

5 Responses to “Examens”

  1. @ bomapa: het zijn zowel de huidige regels als een deel geschiedenis en dat is niet onlogisch. Je moet namelijk de huidige resultaten in perspectief kunnen zetten en vergelijken met het verleden.

    @ sara: waarom? Dat zijn allemaal al vrij gespecialiseerde vragen he, de gemiddelde sportvolger zou hier zonder te studeren lang niet de helft op de halen. 😉

    @ Jan: ach, zo precies of jij zou minder punten halen als het om games zou gaan 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five − four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.