deredactie.be

Laat ik beginnen met te zeggen, ik was al geen fan van de vorige versie. Toen ik de eerste uitgelekte screenshots had gezien een paar dagen geleden, vreesde ik er al voor. And it’s even worse. Ik vraag me ook meteen af wat er mis was met de url "vrtnieuws.net", "deredactie.be" doet me nu niet meteen aan een nieuwswebsite denken. Of ligt dat aan mij?

Pas op, er zijn zeker goeie dingen aan en het is technologisch best geavanceerd, maar in de lay-out hebben ze toch een aantal dingen serieus over het hoofd gezien. Bijvoorbeeld mensen met een laptopscherm – zoals ondergetekende – zien tsja, geen nieuws. Wel de koppen van wat nieuwsmensen, een fancy beeldstrip en nog net een hoofdpunt en de laatste vier binnengelopen berichtjes. Het is gewoon té gefocust op beeld, het lijkt wel een veredelde YouTube. Als ik naar een nieuwswebsite ga, wil ik NIEUWS zien, en dan bij voorkeur het belangrijkste eerst. Daarna mogen ze afkomen met allerlei speelgoed en fancy schmanzy stuff.

Waarom zien we trouwens het menu rechts en de telex links, in plaats van het ouwe getrouwe links voor menu en rechts voor andere dingen? Dat is toch maar veranderen om te veranderen he.

En dan de ‘look’. Paars, gifgroen en iets oranje-achtig als steunkleuren, wie is op die combinatie gekomen? Een donkerpaarse achtergrond voor de intro met witte letters en dan iets lichtpaars met zwarte letters – en dus onvoldoende contrast – voor de rest van het bericht? Kan beter, denk ik dan. Nu, dat is hoe hij er momenteel uitziet. Ik heb geruchten opgevangen dat hij de hele dag van kleur gaat veranderen, tesamen met de kleuren van de journaals. Dat zou dus willen zeggen dat we een hoofdzakelijk groene, gele, rode, felblauwe en uiteraard paarse site zouden moeten krijgen. Al lijkt het me logischer dat ze het enkel bij een groene en paarse gaan houden en dus de hoofd- en belangrijkste bijkleur gewoon omwisselen. Maar dat zullen we morgen zien.

Ondertussen zal ik de onlineversie van teletekst wel blijven gebruiken voor mijn dagelijkse VRT-nieuwsinjectie. Samen met De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, BBC (how I love the BBC-site, duidelijk, overzichtelijk en zo handig in gebruik) en andere sites natuurlijk. Ik ben trouwens benieuwd wat ze met de Sporza-website van plan zijn, want die zit nog in zijn oude kleedje.

Zo tussen haakjes, wat is dat plots met die idolisering van de nieuwsankers? Martine Tanghe krijgt samen met Kobe Ilsen (wie?) een eigen discussieprogramma met de catchy naam "Volt", Rudi Vranckx mag zich in "Vranckx" nog meer uitleven met zijn stokpaardje en Phara De Aguirre gaat samen met Lieven Van Gils de late night talkshow "Phara" – het is duidelijk wie daar de broek draagt – presenteren. Sinds wanneer hebben we in Vlaanderen zo’n koppencultuur? Duidelijk overgewaaid van de andere kant van de grote oceaan, als u het mij vraagt. Bij onze noorderburen is die vervelende trend al een tijdje bezig.

Buiten de koppen bovenaan, heb je onderaan ook nog een mugshot van nieuwsdienstgerelateerde mensen, met naam en functie. I mean, honestly, wat is het nut – om nog maar te zwijgen over de toegevoegde waarde – van pakweg een researcher van Karrewiet of een informatiesecretaresse (qué?) radio daar te zetten? Tof, ik weet nu hoe Daniël Ceyfs – de naam die ik al jaren als eindredacteur zie verschijnen bij Het Journaal – eruit ziet. Nu kan ik met een gerust hart sterven. Volgens mij zitten ze trouwens (voorlopig?) in bestandjes van vier. Daarstraks verschenen enkel Daniël, Greet Mutton, Steven Verdeyen en Goedele Wachters, nu wisselen Claudia Claes, Rita De Bouw, Bjorn Soenens en Sarah Janssens elkaar af. Wie ziet u momenteel langskomen na een rondje F5’en?

update om 14u30: OMG, they went there. Momenteel ziet ie rood met felblauw als bijkleur. Mijn volgende logische redenering is dan dat er geen gele bestaat en ze het dus houden bij een paarse met gifgroen en een rode met felblauw, waarbij eventueel de kleuren nog kunnen omgedraaid worden.
Ondertussen is het trouwens de beurt aan Ronny Van Gastel, Lutgard Loonis, Thomas Van Praet en Michaël Van Mechelen.

One Response to “deredactie.be”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − six =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.