Schokeffect

Net als in België zijn er ook in Engeland heel wat verkeersdoden elk jaar en daar willen ze natuurlijk iets aan doen. Het volgende audiofragment en filmpje geven ze met de regelmaat van de klok op radio en tv.

Misschien ligt het aan mij, maar ik vind dit toch een beetje luguber. Naast de luguberheidsfactor heb ik ook mijn twijfels over de waarheid van deze cijfers. 45 km/u lijkt mij al ruim voldoende om niet al te levend meer te zijn na een iets te close kennismaking met een auto, zeker als het over een kindje gaat. Bovendien, wat loopt een zesjarig meisje alleen te doen op straat? Het hoort natuurlijk bij het effect, maar het maakt het er niet geloofwaardiger op.

Wat opzoekwerk bracht me bij de officiële site van het filmpje en daar lezen we al meteen dat er met de cijfers gespeeld is: "If you hit an adult pedestrian while driving at 30 mph, the survival chance is 80%. But if you hit a pedestrian while driving at 40 mph, the pedestrian’s chances of dying rises to 90%. (this lowers to 80% for a child)." We hebben dus geen idee wat de ‘survival rate’ is van een kind bij 30 mph, terwijl ze wel de cijfers van het kind gebruiken bij 40 mph. Ok, geen grote leugens, maar als je zo’n campagne opzet, doe het dan met de echte cijfers. Het effect zal er niet minder dramatisch op worden.

Iemand trouwens een verklaring waarom ‘maar’ 80% van de kinderen een ongeval aan 40 mph niet overleeft tegenover 90% van de volwassenen?

2 Responses to “Schokeffect”

  1. ik heb er zo’n vier seconden van gezien en toen had mijn hart al vijf keer vergeten te kloppen ofzo. dit is echt Jak, vies, gruwelijk, onnodig. maar ja, ik ben dan extreem gevoelig aan zo’n dingen, brrr!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.