Magistrates’ Court

Het was weer een tijdje geleden dat we ‘op uitstap’ waren geweest. Deze voormiddag brachten we een bezoekje aan de Magistrates’ Court, wat eigenlijk niet echt te vergelijken is met een rechtbank in België. De rechters in de Magistrates’ zijn namelijk geen professionals, maar gewone mensen die het voor hun plezier doen. Mensen die het zich kunnen permitteren om een halve dag per week op hun werk afwezig te zijn, lees: veelal gepensioneerden. Zo heb je er twee of drie per rechtbank, plus een legal adviser. Iemand met een rechtendiploma die raad geeft aan de leken over de uitspraak.

Om enkel leken te zijn, hebben ze trouwens vrij veel macht. Ze kunnen boetes uitdelen tot £ 5.000 en celstraffen tot een half jaar.

Wat hebben we zoal gezien? In totaal 14 zaken in een drietal uren. Eentje die 98,97 mijl per uur deed (160 km/h) waar hij 60 mph mocht (100 km/h). In België zou het hem minimum 550 euro kosten en verliest hij zijn rijbewijs voor minstens acht dagen. De uitspraak hier: 300 euro boete plus 50 euro gerechtskosten, geen intrekking van het rijbewijs.

Een andere zat dronken achter het stuur. 55 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht, terwijl de limiet hier 35 is, wat overeenkomt met 0,8 promille. Bij ons is het natuurlijk 0,5 promille ofte 22 microgram per blablabla. Mals zijn ze hier niet voor rijden onder invloed: rijbewijs ingetrokken voor 16 maanden en 330 euro boete. De minimumstraf voor rijden onder invloed is hier trouwens een rijverbod van 12 maanden, toch een stuk strenger dan bij ons voor zover ik weet. Verder weinig interessante dingen, vooral wat idioten die teveel gedronken hadden en per se de stoere moesten uithangen door wat voorgevels te verbouwen.

Uiteraard zat er een addertje onder het gras. We gingen niet zomaar een rechtbank bezoeken en enkele rechtszaken volgen voor het vak print. Plots bestond er een ‘afternoon session’ voor print one. We kwamen rond 13u buiten en voor 16u30 moesten we drie artikels geschreven hebben en een critical appraisal (iets waar ze hier echt gek van staan) van 500 woorden. Ach ja, niet meteen een stressvolle situatie. Nog eerst rustig gegeten en om 16u lag alles al schoon te blinken bij de ‘schools office’.

4 Responses to “Magistrates’ Court”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.