80 heures

Het is weeral even geleden, maar daar heb ik een goede reden voor. Die ’80 heures’ in de titel slaan namelijk op de lengte van mijn voorbije werkweek. 80 uren ja, terwijl die Fransen hier staken omdat Sarkozy aan hun 35 uren werkweek wil raken.

Nu, niet dat ik het erg vind hoor, want ook al klinkt dat verschrikkelijk, het valt op zich allemaal wel mee. Mijn job momenteel bestaat erin om de highlightshow te maken over Roland Garros. Ik kom iets voor 11 uur aan op Eurosport en begin dan met tennis te kijken. Pedro, de tennisbaas, maakt een schema met welke matchen er in het overzicht komen en dan verdelen we onder de vier of vijf personen die er die dag zijn welke matchen we gaan kijken en samenvatten. Daarnaast ben ik de vaste scripter – elk programma in Eurosport krijgt een script mee in het Engels met wat er te zien is op het scherm, vergezeld van timecodes en wat er gezegd wordt in de interviews, vermits we in 21 talen uitzenden – van de Tie Break Quiz – een dagelijkse quiz met een tennisser afgenomen door Barbara Schett – en maak ik elke dag de hotshots, de mooiste punten van de dag. Het programma komt op antenne om 23 uur, dus in theorie moet het dan af zijn, maar dat is het natuurlijk nooit. Mijn hotshots zijn meestal het laatste item dat gemonteerd wordt – vaak terwijl de uitzending al bezig is – en dat is niet zo gek want daar kunnen natuurlijk punten uit alle matchen inkomen. Dat wil dus zeggen dat ik zelden voor half twaalf gedaan heb en meestal de bus van middernacht pak om naar huis te gaan.

Het is natuurlijk zo dat het stressy gedeelte beperkt blijft tot een uur of vier – vijf per dag in de montagekamer en achter een pc om te scripten, voor de rest is het vrij rustig. Daarom valt dat aantal uren nog wel vol te houden, al zou het natuurlijk fijn zijn om wat vrije tijd te hebben. Maar ach, dat komt nog wel. De EURO zal in ieder geval rustiger zijn, en de Tour de France ook omdat daar nu eenmaal minder uren van worden uitgezonden. De Olympische Spelen daarentegen, ik heb zo het gevoel dat dat echt nachtwerk zal worden vermits de uitzendingen om ongeveer 3 uur (‘s nachts dus) beginnen.

Nu denk je misschien, "Ha, ze hebben hem daar goe liggen en zijn hem als stagiair goed aan’t uitbuiten!", maar dat is niet het geval. Al mijn highlightcollega’s hebben net dezelfde uren. Lang, veel en hard werken is nu net een kenmerk van Eurosport. Ofte, met zo weinig mogelijk mensen, zo veel mogelijk doen.

En de beloofde foto’s? Die volgen woensdag, want dan heb ik alweer een vrije dag! En misschien tussendoor nog een postje met enkele euh, laten we het ‘ergernissen’ noemen.

3 Responses to “80 heures”

  1. Heb je nog wel tijd om rustig te eten ?
    Spijt dat ze de overuren niet dubbel betalen zoals bij ons.
    Goed dat ge van uw hobby uw werk kunt maken, anders zou het niet meevallen;
    Nogmaals op voorhand een gelukkige verjaardag, om het zeker niet te vergeten.

  2. Das stevig werken , dunkt me ,goed dus om veel ervaring op te doen , maar geniet er ook een beetje van ! en ook van Parijs !

  3. Mja, als’t plezant is, doe je dat toch zonder morren! En geef toe, tennis kijken voor uw werk, het kan erger! (en ja, ik mag dat zeggen, want twee weken geleden op de jumping kwamen er ook kennisen naar mij: “amai, gij zit hier de hele dag in de zon jumping te zien en gij noemt dat werken?” -> ja dus:-D)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.