Month: January 2008

Stokje

Liesbet heeft me een zogenaamde stok toegeworpen, en met een beetje vertraging zullen we die eens vangen.

Wat wilde je later worden, toen je nog een kind was?
Apotheker. Yep, ik moet zowat het enige kind geweest zijn dat dat in de vriendenboekjes schreef. En toen kwam het vak chemie, waar ik absoluut geen aanleg voor bleek te hebben. Dat plan werd dus maar opzij geschoven. Nadien eigenlijk geen droomjob meer geambieerd, tot de liefde voor sport grote vormen begon aan te nemen en dat resulteerde dan in ‘journalist’.

Wat ben je uiteindelijk geworden?
Nog niets, al is journalist – of toch op z’n minst iets in de media, maar dan wat meer aan de technische kant – wel heel waarschijnlijk.

Hoe wilde je er als kind later uitzien?
Wegens twee mini-oudertjes te hebben, vooral ‘groot’.

Hoe zie je er nu uit?
Ongeveer 1m83, dus toch aan de grote kant.

Hoe zag de vrouw van je dromen eruit?
Pff, nu vraag je wat. Geen idee van eigenlijk. Ik heb nooit met een ideaalbeeld rondgelopen.

En wat is het uiteindelijk geworden?
Happy single.

Hoeveel kinderen wilde je later en op welke leeftijd?
Hmm, nooit meer dan twee in ieder geval, een leeftijd had ik niet bepaald in gedachten.

Wat is het uiteindelijk geworden of wat zal het wellicht worden?
Beats me.

Wat was als kind je lievelingseten en wat lustte je totaal niet?
Dat is een tijdje bijna uitsluitend spaghetti geweest, daarna spinazie (over het algemeen geen topper bij kinderen heb ik me laten vertellen) en worstjes of een frikadellekoekske. En eendenborstfilet met kroketjes als feesteten.
Er was zoveel dat ik niet graag lustte, maar als het echt om ‘totaal niet’ gaat, klassiekers zoals spruitjes en rode kool. En mosselen heb ik een hele tijd zelfs amper kunnen ruiken omdat ik er eens goed ziek van ben geweest. Schaaldieren in het algemeen staan trouwens heel laag op het lijstje.

Lust je dat nu nog (niet), of heb je andere favorieten?
Hier komt inderdaad nog steeds geen spruit of rode kool op tafel. De spaghetti heb ik al lang afgeleerd, heb ik zelfs nog niet gegeten sinds ik hier zit, maar heb andere pasta’s wel meer leren appreciëren als daar zijn spirelli en tagliatelle. De andere favorieten blijven nog stevig overeind.

En dan moet ik het nog doorgooien. Eens benieuwd of Arne, Deesie en Anna goeie vangers zijn.

Rare jongens, die Spanjaarden

– als ze op straat wachten op iemand of gewoon wachten tot iemand de deur opendoet, gaan ze gewoon op de dichtsbijzijnde motorkap zitten
– ze gooien hun vuil gewoon op straat ook al staat er elke 100 meter een vuilbak. Je zou dan denken dat het er als een stort uitziet, maar er lopen hier een hele hoop straatvegers rond en de Madrileense Meir wordt elke dag met een sproeiwagen schoongemaakt.
– in alle barretjes kan je aan de toog iets eten, de servetjes en allerlei andere rommel die daarmee gepaard gaat, gooien ze gewoon op de grond

Afval
(en dit is nog een proper zicht voor het einde van een avond)

–  in een file beginnen er elke keer een paar kerels luid te claxonneren, in de volle overtuiging dat het daardoor sneller zal gaan. En dat kunnen ze gerust vijf minuten volhouden.
– als je achterom kijkt terwijl je een deur openhoudt in de metro – zodat ze dus niet in het gezicht slaagt van de persoon die achter je komt – zal je een brede smile zien, vergezeld van (muchas) gracias, Spanjaarden zelf doen dat sja, nooit
– twee populaire drankjes op café zijn Calimocho en Tinto de Verano. Beide drankjes zijn een variant van ons mazoutje. In Calimocho vervang je bier door rode wijn, ongeveer in 50-50-verhouding met Cola, geserveerd ‘on the rocks’. Tinto de Verano is ook met rode wijn, maar in plaats van Cola met een citroenlimonade, zoals 7up of Sprite.
– ze houden van rijen vormen. Waar bij ons gewoon een troep mensen staat in een buskotje en de eerste die bij de deur komt de eerste is die opstapt, staan ze hier gewoon de hele tijd in de rij te wachten in volgorde van arriveren.
– en er zijn ongetwijfeld nog hopen dingen die raar of ongewoon zijn voor de gemiddelde niet-Spanjaard, maar ik vrees dat ik die zelf al niet meer opmerk.

Laundry

Ik stak vrijdag een wasmachine in, na eerst even te kijken hoeveel droogrekjes er volgeladen op het balkon stonden. Dat was er maar eentje, dus ik ging er gemakkelijkheidshalve vanuit dat het andere stond waar het altijd staat … niet dus. Dat bleek volgeladen op de kamer van de Spanjaarden te staan en daar zat ik dan met een mand natte was. Een half uurtje improviseren later was dit het gevolg:


(bij het uploaden is er een stukje nogal donker geworden blijkbaar, maar daar hangt ook nog een t-shirt)

Ondertussen is het meeste wel droog en ziet mijn kamer er weer nét iets normaler uit, maar in het vervolg zal ik wel een week op voorhand een droogrekje reserveren denk ik zo.

Avid

De voorbije vier weken hebben we de ins en outs geleerd van het montageprogramma Avid. Interessant was dat uiteraard, want ik had wel een beetje ervaring met videomontage, maar Apple iMovie of Windows Movie Maker zijn nu niet bepaald zoveel gebruikt in de professionele wereld.

Toch was er een downside. Terwijl Marcel Montaelegre een heel vriendelijke mens was, het had beter gekund. De man kon Engels … genoeg om Avid uit te leggen en de bijbehorende gespecialiseerde woordenschat. Als je iets anders vroeg in het Engels dan tsja, was de kans vrij klein dat hij het begreep. Nu ja, het belangrijkste was natuurlijk dat hij het programma kon uitleggen en dat lukte nog vrij aardig.

Waar ik me vooral aan ergerde was zijn snelheid – lees traagheid – van lesgeven. Ik weet best dat ik op computervlak een snelle jongen ben en ik heb er geen probleem mee dat er rekening gehouden wordt met de mensen die wat minder handig zijn met de pc. Maar het feit dat ook zij regelmatig met hun vingeren zaten te draaien, mja, wil toch iets zeggen. Ik waande me bovendien regelmatig in de Teletubbies. Elke keer als hij iets had uitgelegd, zei hij "again, again". De fans van het genre weten zeker waar ik het over heb.

In de loop van de avond komen trouwens alle antwoorden van de examens hier online.

Kotavonturen

Ik realiseerde me net dat ik hier ondertussen net iets meer dan twee maanden woon en als er nu één ding is waaraan ik niet in weemoed terugdenk is het wel de kotzoektocht. Ik heb er ooit al wel eens iets over verteld, maar hier zijn nog wedervaringen van toen.

Ik kreeg bijvoorbeeld deze mail:

Hello
Please sorry for my late reply but I couldn’t respond earlier. My name is debbie williams
 The apratment has three bedrooms. The rent per is 400euro /month
and it include the utilities. I am the owner of the apartment, I had the apartment with my husband because he was a spanish citizen and last year because we had a car accident my husband died and I also lost my hearing in the accident. Now I live in west african and i will be coming back next year but rigth .i hope
you will promise us to take very good care of the house The apartment
is very big and nice and it is in a nice area. I have received many proposals today for my apartment, if you wish to rent the apartment you must cover three months the first two months will
be payed at the begining of the contract and you will begin to pay the rent normaly from the 3rd month of your staying.So get back to me on
how you could take care of our house or perhaps experience you have in
renting home.Hope you are okay with the price of 400euro with hydro,heat laundry facilities,air condition and so on.i look forward to hearing from you ASAP so that i  discuss on how to get the house for rent,also are you ready to rent it now or when?the measurement of the apartment
is 90m2
Thank you.
 
 Is that okay with you?And the below is the final
question that you must answer to qualify for this the rent of my house?
Moreso,Hope you have a nice working day and your lovely friend,Infact i
will like to meet both of you when coming to visit you soonest.
RENT APPLICATION FORM
Also,Pls let me get this answer.
1)Your Full Name—————————-
2)Your Full Address & Phone Number————————-
3)How old are you?———————
4)Are you married?——————————–
5)How many people will be living in the house?——————
6)Do you have a pet?———————————
7)Do you have a car?————————————-
8)Occupation?———————————
9)What is your religion?———————————-
10)Are you born again?——————————-
11)Driving licence#—————————
Looking forward to hear from you with all this details so that i can
have it in my file incase of issuing the receipt for you and contacting
you.
Await your urgent reply so that we can discuss on how to get the
document and the key to you,please we are giving you all this base on trust
and again i will want you to stick to your words,you know that,we do
not see yet and only putting everything into Gods hand,so please do
not let us down in this our property and God bless you more as you do
this.
Regards.
Await your reply now.And also i am given the apartment for low price all because of i lost my wife.
thanks and God bless you

Merk op dat het in het begin gaat over "my husband" en op het einde over "my wife". Ik heb maar wijselijk niet meer geantwoord.

In de categorie “Ik laat je morgen iets weten”:

  • in een hele hoop sms’jes stond "het is verhuurd, sorry". Of zonder de sorry achter, en soms met "veel geluk met de verdere zoektocht"
  • een betrouwbaar uitziende kerel zei "ik laat je vanavond of morgenvroeg sowieso iets weten". Niets natuurlijk. Zelf nog achter gehoord de volgende avond, maar uiteindelijk gewoon geen antwoord gekregen.
  • van eentje ga ik zelfs de moeite doen om het over te typen. Een vlotte kerel had me ontvangen en rondgeleid, maar hij gaf me maar geen antwoord. Een sms’je naar gestuurd en drie keer naar gebeld, om uiteindelijk dit als antwoord te krijgen: "HI,IVE!I’MsendingYOUthisTEXTfromGRANADA.WE’VErentTHEroom,man!GOODluck!EMILIO(FLATinTRIBUNAL)." Ik denk dat hij niet vond waar de spatieknop was op zijn gsm.

Ik stuur een mail naar een kot dat net op loquo verschijnt, amper vijf minuten later krijg ik al antwoord dat ik de volgende dag om 19u mag komen zien. Zo gezegd, zo gedaan, de volgende dag sta ik daar om 19u. Wat blijkt, het meisje dat de kamer verlaat is er op dat moment niet, maar een van de flatgenoten laat me de rest van het appartement zien en zijn kamer, die kleiner is als degene die te huur staat, maar nog groot genoeg voor mij. Hij zegt: “ik mail je morgen wanneer Sonya thuis is, zodat je kan komen zien”. U had het al geraden, ‘morgen’ zat er geen mail in mijn inbox. De dag na ‘morgen’ krijg ik om 10u48 een telefoontje, uiteraard tijdens de les. Maar vermits Alvaro de vorige dag twee keer de klas had verlaten om zijn gsm op te nemen, doe ik teken naar Cosme, die er geen probleem van maakt dat ik oppak. Sonya aan de lijn: “ik ben nu in de flat, dus als je nu komt, kan je komen zien”. Ik zit natuurlijk een uur verwijderd van die plek en dat was sowieso te lang, zelfs als ik geëxcuseerd zou geweest kunnen geworden zijn door Cosme. Ik zeg haar dat ik vanaf 16u30 kan komen, waarop ze antwoordt: “ok, ik zal je nog een berichtje zenden om te bevestigen, maar het zal dan rond dat uur zijn.” En jawel, nog geen twee uur later krijg ik een berichtje van Sonya: “de kamer is verhuurd”. Yeah, thanks for nothing.

Uiteindelijk heb ik dan toch een kot gevonden, maar simpel was ook dat niet. Toen ik het ging bezoeken op de middag zei Alberto dat hij me ten laatste om drie uur ging laten weten of ik het had of niet, omdat er om twee uur nog een meisje kwam. En jawel, om drie uur *drrrrumdrrrumdrrrruuuuum* een sms’je: "Hello Ive, I will call you this afternoon to tell you my response. ok?". Wist ik dus nog niks, en erg positief vond ik dat ook niet. Concurrentie van een vrouw tijdens de kotqueeste was me tot dan toe al elke keer fataal geworden namelijk. Maar dan, om iets na zeven uur – ‘namiddag’ – toch het verlossende telefoontje terwijl ik op weg was naar Estadio Santiago Bernabeu voor Spanje-Zweden. Turned out to be a great evening.

Jaslyn Hewitt

Steve Darcis verloor vannacht kansloos van Lleyton Hewitt, wat ook geen schande is voor onze landgenoot. De Lleyton is voor zijn thuispubliek nog altijd erg gemotiveerd en zal niet snel in een eerste ronde verliezen. Maar eigenlijk gaat deze post niet over het mannelijke deel van de offspring van ma en pa Hewitt, het onderwerp is de vrouwelijke helft.

Wie herinnert zich Jaslyn Hewitt nog? Eens een schattig kind dat aan het begin stond van een professionele tenniscarrière, al zou top 250 waarschijnlijk wel het hoogst haalbare geweest zijn. Dat leek ze zelf ook snel genoeg te beseffen en voor altijd ‘het zusje van’ zijn bleek haar niet echt aan te spreken.

Na een tijdje niks gehoord te hebben van haar is ze terug opgedoken aan het topsportfront. Bekijk éérst nog even deze foto’s van vroeger, voor je deze foto’s bekijkt van hoe ze er nu uitziet. Hier zijn zelfs wat bewegende beelden. Some people have weird dreams.

Examens

Zoals ik hier al wel eens ergens vertelde, hebben we elke week een examen. Iedere week krijgen we een dossier van ergens tussen de 30 en 50 bladzijden en daar volgt dan een test van tien vragen over. Gisteren de eerste vijf testen teruggekregen met de puntjes daarop. Respectievelijk 8,8 – 7,6 – 5,9 – 7,7 – 6,9 in de volgorde van hieronder.

Mij bezoekende sportfreaks, leef je uit met de komende vijftig vragen. Tegen volgende week ofzo zal ik de antwoorden er wel bijzetten, er zitten best wat potentiële quizvragen bij.

Olympische Spelen

1. Benoem en beschrijf de drie Olympische symbolen.
    De Olympische vlag met de vijf ringen: blauw, rood, groen, zwart, geel. Een voor elk continent.
    De Olympische vlam. Sinds Berlijn 1936 wordt de vlam vanuit Athene de hele wereld overgebracht naar de gaststad, waar ze de hele Spelen zal branden.
    Het Olympisch motto: "citius, altius, fortis"

2. We zullen de spelen van Berlijn 1936 voor altijd onthouden voor de formidabele prestaties van de Amerikaanse atleet Jesse Owens. Wat presteerde Owens precies en welke landgenoot herhaalde die prestatie tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984?
    Hij won vier gouden medailles, de 100 meter, 200 meter, 4 x 100 meter en het verspringen. Carl Lewis herhaalde dat huzarenstukje in 1984.

3. In februari 2007 publiceerde een voormalige Amerikaanse atleet zijn autobiografie ‘Silent Gesture’. Op de cover staan twee mannen die hun gebalde vuist naar de hemel richtenm terwijl we een zwarte handschoen dragen. Wie zijn de twee atleten op die foto en wat symboliseerde hun actie?
    John Carlos en Tommie Smith voerden het ‘Black Power’-saluut uit.

4. Er zijn geruchten dat Arthur Conan Doyle, de schrijver van Sherlock Holmes, een van de mensen was die een doodvermoeide atleet over de finish hielp in de marathon tijdens de Olympische Spelen in Londen 1908. Wie was de atleet en wat is zijn droeve verhaal?
    Dorando Pietri stuikte 100 meter voor de finish in elkaar. Hij eindigde dankzij de hulp wel als eerste, maar werd later gediskwalificeerd.

5. Er is maar één vrouw in de geschiedenis die zes gouden medailles won op dezelfde Olympische Spelen. Wie was zij en wanneer zorgde ze voor dit record?
    In Seoul 1988 won de (Oost-)Duitse zwemster Kristin Otto haar zes gouden medailles.

6. De organisators van de twintigste Olympische Spelen in München 1972 probeerden de slechte herinneringen aan de Olympiade in Berlijn 1936 uit te wissen. Waarom zou het een tragisch evenement worden dat niemand ooit zal vergeten?
    Palestijnse fundamentalisten van de Zwarte september-beweging gijzelden negen Israëlische atleten, die ze zouden vrijlaten als Israël zo’n 200 Palestijnen uit de gevangenis zou vrijlaten. Tijdens de poging van de politie om gegijzelden te bevrijden, stierven uiteindelijk 18 mensen.

7. Kostas Kenteris en Ekatarina Thanou werden geen moderne Olympische helden toen de Spelen terugkeerden naar hun geboorteplaats uit de Oudheid en stad van hun hergeboore. Leg uit waarom.
    Ze geraakten ‘zogezegd’ betrokken in een verkeersongeval, waren daarna een tijdje onvindbaar en weigerden dan een dopingtest te ondergaan. Uiteindelijk trokken ze zich ‘vrijwillig’ terug uit competitie in Athene 2004.

8. Toen Leonid Brezhev op 19 juli 1980 de Spelen van Moskou open verklaarde was de politieke situatie licht ontvlambaar.  Wat gebeurde er op dat moment in de wereld en wat waren de gevolgen voor de Olympische Spelen?
    In totaal zo’n 60 landen – waaronder de USA, China en Duitsland – boycotten deze Olympische Spelen als gevolg van de Koude Oorlog en de invasie van Afghanistan.

9. Ze was de koningin van Sydney 2000, maar viel van haar troon na een emotionele bekentenis in 2007. Wie was ze, wat presteerde ze en waarom beëindigde ze haar carrière in 2007?
    Marion Jones won drie gouden medailles (100 meter, 200 meter en 4 x 400 meter) en twee bronzen (verspringen en 4 x 100 meter) in Sydney 2000. In 2007 gaf ze toe dat ze op dat moment doping gebruikte en ging met onmiddellijke ingang op pensioen. Op 11 januari 2008 werd ze door de rechtbank nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden omdat ze in het verleden meineed pleegde bij getuigenissen over dopinggebruik.

10. Noem de steden waar de Olympische Spelen meer dan één keer plaatsvonden. Bij welke van die steden was oprichter Pierre de Coubertin voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.
    Londen, Parijs, Los Angeles en Athene.
    Pierre de Coubertin was voorzitter van het IOC bij Athene 1896, Parijs 1900, Londen 1908 en Parijs 1924.

Atletiek

1. In 1912 feliciteerde koning Gustav V van Zweden decatleet Jim Thorpe met de woorden "U bent de beste atleet ter wereld." Hoe ziet het tweedaagse programma eruit voor de koningen der atletiek en wie is de huidige wereldrecordhouder?
    Eerste dag: 100 meter, verspringen, kogelstoten, hoogspringen en 400 meter. Tweede dag: 110 meter horden, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en 1500 meter. De Tsjech Roman Sebrle is de huidige wereldrecordhouder.

2. 1952 en 1972 waren belangrijke jaren voor de ontwikkeling van het kogelstoten want in beide jaren werd een nieuwe techniek uitgevonden die voor betere resultaten zorgde. Hoe heten die twee technieken en wat zijn de verschillen tussen de twee?
    (Parry) O’Brien-techniek: je begint met je rug naar het werpveld, je hopt op één voet en gebruikt een snelle halve draai voor extra kracht.
    (Aleksandr) Baryshnikov-techniek: je begint ook met je rug naar het werpveld, maar in plaats van een hop, maak je anderhalve draai en gebruik je de rotatie om extra kracht te ontwikkelen bij de stoot

3. Ze was de enige die een wereldrecord brak in Athene 2004 en is daardoor $500.000 rijker. Wie is we en in welk nummer specialiseert ze zich?
    Yelena Isinbayeva in het polsstokhoogspringen.

4. Ook al zijn middellangeafstandslopers vaak ook goede langeafstandslopers, het is nog maar twee keer gebeurd dat de 1500m en de 5000m door dezelfde atleet zijn gewonnen op de Olympische Spelen. Wie waren dat en wanneer deden ze het?
    Paavo Nurmi in 1924 en Hicham El Guerrouj in 2004.

5. In de fase van maximumversnelling (tussen 60 en 90 meter) overbruggen 100 meter-sprinters een afstand van 20 tot 30 meter aan hun hoogste snelheid. Wat is de maximumsnelheid die de beste sprinters momenteel halen (mannen en vrouwen)?
    De mannen halen 43,2 km/h, de vrouwen 39,6 km/h.

6. Nadat hij twee keer niet kon deelnemen aan de Olympische Spelen door een boycot van zijn vaderland, won hij in 1992 eindelijk Olympisch goud. Wie is hij en over welke hoogte sprong hij on een wereldrecord te zetten dat tot hiertoe nog steeds niet verbroken is?
    Javier Sotomayor sprong over 2,45 meter.

7. Toen de marathon voor de eerste keer gelopen werd op de Olympische Spelen van Athene in 1896, was het een race van 40 kilometer. Dat was een herdenking van de legende van de soldaat Pheidippides die van het slagveld bij Marathon naar Athene liep om het nieuws te brengen van een Griekse overwinning op de Perzen. Pas in Londen 1908 werd de afstand van 42,195 km geïntroduceerd, die nog nu gelopen wordt. Wat is de oorsprong van dit ongewone nummer?
    De afstand tussen White City Stadium en Windsor Castle in Londen.

8. Uit welke disciplines bestaat de heptathlon?
    100 meter horden, 200 meter, 800 meter, hoogspringen, verspringen, kogelstoten en speerwerpen.

9. De Tsjechische locomotief Emil Zatopek behaalde een historische drievoudige overwinning op de Spelen van 1952 in Helsinki. In welke disciplines?
    5000 meter, 10000 meter en marathon.

10. Er zijn maar twee mannelijke atleten die momenteel in het bezit zijn van twee wereldrecords op Olympische nummers in de atletiek. Wie zijn dat en in welke onderdelen?
    Kenenisa Bekele (5000 meter en 10000 meter) en Michael Johnson (200 meter en 400 meter)

Gymnastiek

1. Noem de zes competitieve disciplines van de Fédération Internationale de Gymnastique.
    MAG: Men’s artistic gymnastics
    WAG: Women’s artistic gymnastics
    RG: rhythmic gymnastics
    ACRO: acrobatic sports
    AERO: aerobic sports
    TRA: trampolining

2. Sinds wanneer strijden de vrouwen als individuën in het uit vier onderdelen bestaande programma in artistieke gymnastiek en wat zijn die onderdelen?
    Sinds 1952. Vloer, sprong, brug met ongelijke leggers en evenwichtsbalk.

3. Wat zijn de basisverschillen tussen het competitieformat van artistieke gymnastiek in de Olympische Spelen en de Wereldkampioenschappen?
    Het format is hetzelfde, enkel fungeren de Wereldkampioenschappen in het jaar voor de Olympische Spelen als kwalificatietornooi voor die Spelen.

4. Wie is de meest succesvolle Olympische atleet in de geschiedenis, als je kijkt naar het totale aantal medailles en uit hoeveel medailles bestaat die indrukwekkende collectie?
    Laryssa Latynina. 18 medailles in totaal, 9 gouden, 5 zilveren en 4 bronzen.

5. Wie is de beste mannelijke turner als je kijkt naar het aantal Olympische gouden medailles in individuele nummers en hoeveel keer was hij Olympisch kampioen?
    Boris Shakhlin won zes gouden medailles in individuele nummers.

6. Noem de vijf onderdelen in ritmische gymnastiek.
    Bal, knotsen, hoepel, touw en lint.

7. Beschrijf de samenstelling en de bevoegdheden van de jury in zowel artistieke als ritmische gymnastiek.
    Artistiek: 8 juryleden: 2 in jury A die de startwaarde bepalen, 6 in jury B die beslissen hoeveel er van die startwaarde gaat, waarbij de hoogste en laagste score geschrapt worden en het gemiddelde van de andere vier het uiteindelijke punt bepaalt.
    Ritmisch: 12 juryleden: 4 om de moeilijkheidsgraad te bepalen, 4 voor de uitvoering en 4 voor het artistieke gehalte.

8. Twee van de beste ritmische turnsters in de geschiedenis delen niet enkel dezelfde naam en nationaliteit (Bulgaars). Wat hebben de landgenotes nog gemeen?
    Ze delen het record voor de meeste individuele all-around ritmische gymnastiek wereldtitels, namelijk drie.

9. Uit welke drie disciplines bestaat het onderdeel trampoline?
    Trampoline, tumbling en dubbele minitramp.

10. Wanneer maakte trampoline zijn Olympisch debuut?
    In Sydney 2000.

Olympische Winterspelen

1. Wie is de meest succesvolle Olympische winteratleet aller tijden en hoeveel Olympische gouden medailles won hij in zijn carrière?
    Bjorn Daehlie won 8 gouden medailles, waarvan 6 individuele.

2. Het duurde 70 jaar tot het leeftijdsrecord voor jongste Olympische winterkampioen werd gebroken in 1998 door de Amerikaanse kunstschaatster Tara Lapinski. Wie was de vorige recordhouder en wat was de andere uitzonderlijke prestatie van deze atleet, buiten de jongste goudenmedaillewinnaar zijn?
    Sonja Henie won goud in drie opeenvolgende Olympische Spelen en tien wereldtitels.

3. Wat was de kortste periode tussen twee edities van de Olympische Winterspelen en wanneer gebeurde dat?
    Twee jaar, tussen 1992 en 1994.

4. In 2004 verscheen de film ‘Miracle’, die een sportgebeurtenis uit de jaren tachtig behandelt die vaak omschreven werd met politieke metaforen referend aan de Koude Oorlog. Welk onverwacht resultaat was de inspiratie van deze film?
    In het ijshockeytornooi versloeg de USA onverwacht de USSR in 1980.

5. De Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary waren een belangrijk moment in de geschiedenis van het Alpijns skiën omdat twee disciplines werden toegevoegd aan het uit vijf evenementen bestaande programma (mannen en vrouwen) dat nog steeds bestaat vandaag. Wat zijn die discplines?
    De combiné en de Super G.

6. In Turijn 2006 schreven een 24-jarige skiester en een 34-jarige skiër geschiedenis omdat ze de enige skiërs waren die vier gouden medailles hadden gewonnen. Wie zijn deze atleten, die allebei op pensioen gingen na deze Spelen?
    De Kroatische Janica Kostelic en de Noor Kjetil Andre Aamodt.

7. Australië heeft nog niet veel medailles gewonnen op de Olympische Winterspelen (drie gouden en drie bronzen), maar aan één gouden medaille – die van shorttracker Steven Bradbury in Salt Lake City 2002 – hangt een opmerkelijk verhaal vast. Wat is zijn verhaal?
    Hij was verre van favoriet en had zowel in de kwart- als halve finale geluk om door te gaan naar de finale. In die finale had hij al een achterstand van een halve ronde toen de vier andere schaatsers vielen. Op dat moment moest hij nog enkel overeind blijven en over de finish schaatsen om het goud te winnen.

8. Wie kreeg uiteindelijk toch een gouden medaille in Salt Lake City 2002 en waarom?
    Het Canadese koppel Jamie Salé en David Pelletier eindigde oorspronkelijk als tweede, maar alle waarnemers waren het er over eens dat ze beter gereden hadden dan het Russische koppel Elena Berezhnaya en Anton Sikharulidze. Het Franse jurylid Marie-Reine Le Gougne gaf een dag later toe dat ze onder druk gezet werd om voor de Russen te stemmen en haar stem werd ongeldig verklaard, waardoor beide paren een gelijk aantal punten hadden. Enkele dagen later kregen beide koppels een gouden medaille tijdens een speciale ceremonie. Als gevolg van deze controverse is het hele jurysysteem in het kunstschaatsen veranderd.

9. Wanneer werd de Olympische vlam voor het eerst aangestoken op de Olympische Winterspelen?
    In Oslo 1952.

10. Lake Placid 1980 had een lokale held. Wie was hij en met welke indrukwekkende prestatie verscheen hij in de recordboeken na deze Spelen?
    Eric Arthur Heiden won de vijf evenementen in het shorttrack in Lake Placid. Hij was de eerste atleet die vijf gouden medailles haalde op een Olympische Winterspelen.

Wintersporten

1. In Salt Lake City 2002 werd er een nieuwe discipline toegevoegd aan het Olympisch biathlonprogramma: de achtervolging voor mannen en vrouwen. Beschrijf de competitie (afstanden, startvolgorde, bestraffingen).
    12,5 kilometer voor de mannen, 10 kilometer voor de vrouwen. Je start op basis van je resultaat in de sprint (mannen 10 km, vrouwen 7,5 km) en voor elke misser moet je 150 meter extra skiën.

2. Wat is het verschil tussen rodelen en skeleton (positie, snelheid, tijdmeting) en welk van de twee verscheen het eerste op het Olympisch programma?
    Rodelen: op je rug, maximumsnelheid ongeveer 130 km/h, tijd gemeten in duizendsten van seconden en verving skeleton gedurende lange tijd op de Olympics.
    Skeleton: op je buik, maximumsnelheid ongeveer 130 km/h, tijd gemeten in honderdsten van seconden en was als eerste onderdeel van de Olympische Spelen.

3. Welke sprong wordt beschouwd als de moeilijkste in kunstschaatsen en waarom?
    De axel omdat je hem voorwaarts start in plaats van achterwaarts.

4. Wat zijn de grootste verschillen tussen shorttrack en langebaanschaatsen?
    Langebaan heeft een grotere ovaal, ze gebruiken verschillende schaatsen, shorttrackers dragen een helm en shorttrack is in groepjes van vier tot zes waarbij de eerste (twee of drie) doorgaan naar de volgende ronde en de eerste over de eindmeet in de finale de winnaar is, terwijl bij langebaan twee schaatsers tegelijkertijd rijden in aparte banen waarbij degene met de snelste eindtijd de winnaar is.

5. Welke disciplines zijn onderdeel van de Olympische kalender in Alpijns skiën (in volgorde van snelste tot traagste) en hoe vaak vinden de Wereldkampioenschappen plaats in deze sport?
    Afdaling, Super G, Giant slalom, slalom en combiné. Elke twee jaar.

6. In Lillehammer 1994 werd de aerialscompetitie toegevoegd aan het freestyleprogramma. Op welke onderdelen van de sprong geven de juryleden punten?
    Landing, uitvoering en ‘air’.

7. Leg het belang uit van het K-punt in schansspringen.
    Het K-punt is het punt waar je in theorie zou moeten landen. Als je het overschrijft krijg je twee punten (bij een 90 meter schans) of 1,8 punten (bij een 120 meter schans) per meter bij de 60 punten waarmee je start. Overschrijd je het niet, dan worden dezelfde punten afgetrokken van die score.

8. Wat is het verschil tussen de klassieke en freestyle-techniek in langlaufen en welke van de twee wordt gebruikt in biathlon?    Bij de klassieke stijl zitten je ski’s altijd in de sporen, terwijl je bij freestyle skiet hoe je wil. Freestyle is uiteraard sneller. Biathlon is altijd in freestyle.

9. Tijdens welke Olympische Winterspelen stond snowboarden voor het eerst op het programma?
    Nagano 1998.

10. Als reactie op de controverse rond de jury in het kunstschaatsen tijdens de Olympische Winterspelen van 2002 werd er een nieuw Internationaal Jury Systeem (IJS) ontwikkeld. Sinds 2006 volgen alle internationale competities deze regels, die gebaseerd zijn op twee primaire graden van beoordeling. Benoem en beschrijf deze twee niveau’s.
    TES (Total Element Score): elk element wordt apart geïdentificeerd, benoemd, er wordt een startwaarde voor vastgesteld door een technische specialist en al de punten voor die aparte elementen – gegeven op basis van de GOE – worden dan opgeteld voor de uiteindelijke score.
    GOE (Grade Of Execution): een twaalfkoppige jury beoordeelt de kwaliteit en uitvoering van elk element en geeft een geheel getal tussen -3 en +3 als punt. Op basis van de waardetabel in rule 322 wordt dat cijfer omgezet naar een andere waarde. Van de twaalf juryleden kiest een computer er willekeurig negen uit, schrapt de hoogste en laagste score en neemt dan het gemiddelde van de zeven overblijvende cijfers. Die gemiddelde waarde wordt dan opgeteld bij (of afgetrokken van) de startwaarde van dat element.

Continue reading

deredactie.be

Laat ik beginnen met te zeggen, ik was al geen fan van de vorige versie. Toen ik de eerste uitgelekte screenshots had gezien een paar dagen geleden, vreesde ik er al voor. And it’s even worse. Ik vraag me ook meteen af wat er mis was met de url "vrtnieuws.net", "deredactie.be" doet me nu niet meteen aan een nieuwswebsite denken. Of ligt dat aan mij?

Pas op, er zijn zeker goeie dingen aan en het is technologisch best geavanceerd, maar in de lay-out hebben ze toch een aantal dingen serieus over het hoofd gezien. Bijvoorbeeld mensen met een laptopscherm – zoals ondergetekende – zien tsja, geen nieuws. Wel de koppen van wat nieuwsmensen, een fancy beeldstrip en nog net een hoofdpunt en de laatste vier binnengelopen berichtjes. Het is gewoon té gefocust op beeld, het lijkt wel een veredelde YouTube. Als ik naar een nieuwswebsite ga, wil ik NIEUWS zien, en dan bij voorkeur het belangrijkste eerst. Daarna mogen ze afkomen met allerlei speelgoed en fancy schmanzy stuff.

Waarom zien we trouwens het menu rechts en de telex links, in plaats van het ouwe getrouwe links voor menu en rechts voor andere dingen? Dat is toch maar veranderen om te veranderen he.

En dan de ‘look’. Paars, gifgroen en iets oranje-achtig als steunkleuren, wie is op die combinatie gekomen? Een donkerpaarse achtergrond voor de intro met witte letters en dan iets lichtpaars met zwarte letters – en dus onvoldoende contrast – voor de rest van het bericht? Kan beter, denk ik dan. Nu, dat is hoe hij er momenteel uitziet. Ik heb geruchten opgevangen dat hij de hele dag van kleur gaat veranderen, tesamen met de kleuren van de journaals. Dat zou dus willen zeggen dat we een hoofdzakelijk groene, gele, rode, felblauwe en uiteraard paarse site zouden moeten krijgen. Al lijkt het me logischer dat ze het enkel bij een groene en paarse gaan houden en dus de hoofd- en belangrijkste bijkleur gewoon omwisselen. Maar dat zullen we morgen zien.

Ondertussen zal ik de onlineversie van teletekst wel blijven gebruiken voor mijn dagelijkse VRT-nieuwsinjectie. Samen met De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, BBC (how I love the BBC-site, duidelijk, overzichtelijk en zo handig in gebruik) en andere sites natuurlijk. Ik ben trouwens benieuwd wat ze met de Sporza-website van plan zijn, want die zit nog in zijn oude kleedje.

Zo tussen haakjes, wat is dat plots met die idolisering van de nieuwsankers? Martine Tanghe krijgt samen met Kobe Ilsen (wie?) een eigen discussieprogramma met de catchy naam "Volt", Rudi Vranckx mag zich in "Vranckx" nog meer uitleven met zijn stokpaardje en Phara De Aguirre gaat samen met Lieven Van Gils de late night talkshow "Phara" – het is duidelijk wie daar de broek draagt – presenteren. Sinds wanneer hebben we in Vlaanderen zo’n koppencultuur? Duidelijk overgewaaid van de andere kant van de grote oceaan, als u het mij vraagt. Bij onze noorderburen is die vervelende trend al een tijdje bezig.

Buiten de koppen bovenaan, heb je onderaan ook nog een mugshot van nieuwsdienstgerelateerde mensen, met naam en functie. I mean, honestly, wat is het nut – om nog maar te zwijgen over de toegevoegde waarde – van pakweg een researcher van Karrewiet of een informatiesecretaresse (qué?) radio daar te zetten? Tof, ik weet nu hoe Daniël Ceyfs – de naam die ik al jaren als eindredacteur zie verschijnen bij Het Journaal – eruit ziet. Nu kan ik met een gerust hart sterven. Volgens mij zitten ze trouwens (voorlopig?) in bestandjes van vier. Daarstraks verschenen enkel Daniël, Greet Mutton, Steven Verdeyen en Goedele Wachters, nu wisselen Claudia Claes, Rita De Bouw, Bjorn Soenens en Sarah Janssens elkaar af. Wie ziet u momenteel langskomen na een rondje F5’en?

update om 14u30: OMG, they went there. Momenteel ziet ie rood met felblauw als bijkleur. Mijn volgende logische redenering is dan dat er geen gele bestaat en ze het dus houden bij een paarse met gifgroen en een rode met felblauw, waarbij eventueel de kleuren nog kunnen omgedraaid worden.
Ondertussen is het trouwens de beurt aan Ronny Van Gastel, Lutgard Loonis, Thomas Van Praet en Michaël Van Mechelen.

Blogreclame

Dat blogs meer en meer gebruikt worden om reclame te maken – al dan niet opvallend, al dan niet doeltreffend – is geen geheim. De zogenaamde A-listbloggers krijgen bij tijd en wijlen gratis stuff in de hoop dat ze er iets (positief) op hun blog over zetten. Zelf ben ik er ook al het ‘slachtoffer’ van geworden, maar gisteren merkte ik in mijn "awaiting moderation queue" iets op dat ik nog niet was tegengekomen.

Mijn blogstatistieken leren me dat Janine de Vries via de Hoerascan van Draftlab (een applicatie van het Nederlandse reclamebureau Draft) met de zoekterm "stoppen met roken" op mijn blog kwam, meerbepaald op mijn Happy New Year-post. Daar plantte ze deze comment neer, duidelijk zonder te lezen wat er stond. Vermits het niet om een op geld beluste organisatie gaat, kan ik trouwens nog best leven met deze advertentie en laat ik ze dus ook staan. Janine is trouwens deze ochtend al teruggeweest om te zien of de comment goedgekeurd is (vanaf er een link instaat, moet een reactie gemodereerd worden door moi), maar om 9 uur lag ik nog in mijn bed natuurlijk. Ik ben eens benieuwd of ze nog gaat terugkomen. Zo ja, heeft de campagne een beetje succes?

Dat andere verhaal dan. Een tijdje geleden – op 5 september om precies te zijn – sprak Nicolas me aan via het Plugoo-chat-met-mij-kadertje. Ik dacht natuurlijk meteen aan deze Nicolas, al vond ik het een beetje raar dat hij me op die manier zou contacteren in plaats van via msn, mail of sms. Toen de andere persoon zei: "Ik werk voor een reclamebureau en zou je graag een doos Special K toesturen, mag dat?", was wel duidelijk dat het over een andere Nicolas ging. Vermits de enige wederdienst "We hopen op een postje op je blog, maar er zijn geen verplichtingen…" was, heb ik maar ja gezegd. Voor zover ik weet is die doos echter nooit aangekomen, de postbode zal ze zelf wel achterovergeslagen hebben ofzo.

Eigenlijk wel grappig wat de reclamewereld probeert om aan positieve en schijnbaar spontane reclame te komen. Niet dat ik er iets op tegen heb, ze gaan gewoon mee met hun tijd en zijn wat creatief. Reclame is nu eenmaal misleiden.

Happy New Year

enzo aan iedereen. Bespaart me, zeker vanaf hier, weer een hele hoop geld aan berichtjes.

Mijn goede voornemens voor 2008 vroeg u? Dezelfde als vorig jaar, stoppen met roken, minder drinken en die extra kilo’s er af krijgen. Inderdaad, ik maak er zoals elk jaar geen, kan ik ze ook niet niet nakomen.

(Voor zij die me niet kennen. Ik rook niet, ik drink niet en er zouden nog steeds een kilo of tien mogen bijkomen.)